Pred 36 rokmi v Prešove maturoval aj brankár Jiři Holeček

16.05.2010 Prešov

Prešov 16. mája (TASR) – Ústne maturitné skúšky v najbližších dňoch absolvuje vyše 9800 študentov stredných škôl z Prešovského kraja.
Od 17. do 21. mája sa pred komisie postaví aj 125 študentov Hotelovej akadémie v Prešove.
Riaditeľ Hotelovej akadémie Jozef Šenko pre TASR uviedol, že počas vyše 80-ročnej histórie opustilo brány ich školy viac ako 8000 absolventov
\"Medzi známe osobnosti ktoré na našej škole študovali, patril aj Jiří Holeček, brankár československej reprezentácie v hokeji. Maturoval u nás v roku 1974. Naši bývalí učitelia na neho spomínajú v dobrom, že to bol veľmi korektný študent, \" povedal Šenko a dodal, že tento vynikajúci hokejista si na Hotelovej akadémii rozširoval vzdelanie počas svojho športového pôsobenia v košickom hokejovom klube. Riaditeľ verí, že aj tohtoroční maturanti zvládnu skúšky podobne úspešne ako Holeček.
Študenti piateho ročníka Hotelovej akadémie majú za sebou písomné i praktické skúšky. Na budúci týždeň ich čaká preskúšanie zo slovenského jazyka a literatúry cudzieho jazyka a teoretickej časti odborného predmetu. Okrem toho niektorí budú maturovať aj z dobrovoľného predmetu, ktorým môže byť ďalší cudzí jazyk.
Praktické maturitné skúšky sa na tejto škole uskutočnili už v marci. Nadobudnuté znalosti a zručnosti si študenti piateho ročníka overili v rámci prípravy banketov a recepcií, ktoré pripravili pre verejnosť pričom všetky náklady boli premietnuté do ceny vstupeniek.
\"Jednotlivé témy si triedy vylosovali už v novembri a celá organizácia vrátane marketingu, manažovania i samotnej prípravy akcií bola v ich réžii Správnosť a originalitu ich postupov hodnotili pedagógovia. Podmienkou bolo aj to, aby akcia nebola stratová, \" vysvetlil Šenko.
Hotelová akadémia podľa slov jej riaditeľa aj v tomto roku registruje pomerne slušný záujem o štúdium. Celkove sa do prijímacieho konania prihlásilo 254 uchádzačov. Vzhľadom na to, že záujemcovia sa hlásia na dve stredné školy, presné počty budú vedieť až po zápisoch Celkove môže do prvého ročníka nastúpiť 120 žiakov.
Hotelová akadémia má v súčasnosti 649 žiakov a jej absolventi nachádzajú uplatnenie na strednej manažérskej úrovni ako prevádzkari reštauračných a hotelových zariadení Viac ako 80 percent z nich využíva možnosť študovať ďalej a hlásia sa predovšetkým na vysoké školy ekonomického zamerania. O vyučovací proces a praktickú prípravu sa stará 58 pedagogických pracovníkov.
 

Vyberte región

mark